2017-03-03
DZIEŃ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI
DZIEŃ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI

W ramach programów "Trzymaj Formę" oraz  "Żyj smacznie i zdrowo" zapraszamy całą społeczność szkolną do zaangażowania się w organizację DNIA ZDROWEJ ŻYWNOŚCI

Akcja ma na celu propagowanie zdrowego stylu życia, promocję zdrowej żywności oraz urozmaicenia naszego dziennego menu o zdrowe przepisy kulinarne.

Zapraszamy wszystkie klasy do udziału w tej imprezie kulinarnej.

Zadaniem każdego zespołu klasowego jest przygotowanie zdrowych potraw (sałatki, przekąski, kanapki, desery, napoje i in.), w tym jedną potrawę na podstawie dowolnego przepisu dostępnego na stronie www.zyjsmacznieizdrowo.pl oraz prezentacja ich na swoim stoisku klasowym.  Wszystkie stoiska klasowe będą brać udział w konkursie "Dzień zdrowej żywności", w którym komisja konkursowa będzie oceniać walory zdrowotne przygotowanych potraw, różnorodność, pomysłowość, kreatywność, estetyczność  oraz propozycję podania.

Dla klasy, która przygotuje najlepszą propozycję zdrowego menu nagrodą będzie klasowy wyjazd na ściankę wspinaczkową do klubu Boulder Zone.

ZACHĘCAMY DO ZDROWEGO PODEJŚCIA DO AKCJI! 

Informacja dla wychowawców:

  • proszę o poinformowanie rodziców o akcji oraz zachęcić ich do udziału
  • należy poinformować młodsze dzieci aby w tym dniu nie przynosiły ze sobą śniadania
  • każda klasa będzie miała swoje stoisko (stół) do prezentowania potraw na parterze koło jadalni
  • każdy wychowawca proponuje uczniom przygotować żywność w różnych kategoriach: kanapki, sałatki, wypieki, przekąski, owoce, napoje i in. oraz sporządza listę w celu uniknięcia powtórzenia (żeby wszyscy nie przynieśli np. samych owoców)
  • wychowawca wyznacza jedną osobę, która przygotuje jedną potrawę  na podstawie dowolnego przepisu dostępnego na stronie www.zyjsmacznieizdrowo.pl z dowolnej edycji programu. Przepisy  znajdują się na stronie www.zyjsmacznieizdrowo.pl w zakładce „Zdrowe treści” dalej „Przepisy”. Przygotowanie potrawy powinno być udokumentowane zdjęciami lub krótkim filmem.
  • w każdej klasie wytypowani są dyżurni którzy przygotowują stoisko na pierwszej lekcji (2 os.) oraz dyżurni, którzy sprzątają po imprezie (2 os.)
  • trzeba też zadbać o obrus i ogólną prezencję stoiska
  • każda klasa we własnym zakresie kupuje jednorazowe talerzyki, widelce, kubeczki
  • stoiska mają być przygotowane do godz. 9.00 (wtedy komisja rozpoczyna ocenianie)
  • na przerwie śniadaniowej dzieci i nauczyciele częstują się pod opieką wychowawców, jeśli zostanie jedzenia, na następnej przerwie również
  • częstujemy się w obrębie swojego stoiska, ale jeśli mamy więcej jedzenia, dzielimy się z innymi klasami (ale tylko w swoim przedziale wiekowym - 0-III, IV-VI, I-IIIG - żeby uniknąć sytuacji kiedy gimnazjaliści przychodzą częstować się do maluchów)

UWAGA!

Rodzice klas starszych również biorą aktywny udział w przygotowaniu stoisk!

 

Osoby odpowiedzialne:

Agnieszka Nowak, Natalia Rogowska